Danas sam pukao...

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Nakon pročitanog članka o stotinama tona somova i potrebi da se izlove jer uništiše šarane na vodi gdje inače ribolovim, puko sam od muke moram ovo podijeliti bar s vama jer u mojoj okolini nema ljudi s mozgom po svemu sudeći. Evo u linku članka njihovog i mog odgovora.  Pa koga zanima neka pročita i jedno  drugo. Moj odgovor je u nastavku preko facea.

http://www.glas-slavonije.hr/180616/4/Somove-nisu-mogli-izvuci-zbog---tezine

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Inače ribiči su vidjeli da se izlovljavalo sve što je imalo peraje i škrge, od mlađi do kapitalca bez selekcije vrsta kako spominju, posao su za zajednicu "obavili" ribari i sustavno čišćenje i odvoženje ribe je trajalo ovaj puta punih 10 dana. Ribare je naravno čuvala policija jer su imali dozvolu za rad, a za to su (i policajci) očigledno bili nagrađeni jer nisu uočili nepravilnosti , mada je teško zamjeniti 
izgledom soma i šarana, ili u veličini ako som ima jedva 50  cm ne može biti 30-40 kg kako kaži, a da pa ni smuđ nema brkove ali su i njega lovili. Ma cirkus kolorado, ajooooooo šta nam rade lopovi majku im njihovu, tu samo pištolj pomaže pa po kratkom postupku.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Kolega Gogo, potpuno Vas razumem i saucestvujem u nerviranju. Ako mogu da dam savet, mada verujem da sami znate kako se na institucionalan i demokratski nacin da zavrsiti svaki problem.
1996. godine, pade na pamet tadasnjem rukovodstvu OSR Pastrmka iz Pirota da uradi potpuno istu stvar jer su se u vestackoj akumulaciji Zavoj "namnozile" pastrmke velicina 5 -15 kg (stvarno bilo !!) te unistavaju karase i sarancice. Na nekim svojim zatvorenim sednicama donesu odluke da sa Dunava dovuku  preduzece (sa jacim brodicima) koje vrsi izlov i pociste sve. Ipak, sakupi se kriticna masa od 15-20 ribolovaca koji razmisljaju a ne zaziru od institucija i pravnog puta, .... pa im se desi vanredna skupstina, pa izmena statuta udruzenja (Zajednice), pa kompletna smena i vise se niko nije setio ni da pomisli nesto tako .. Bilo je doduse kasnije drugih gluposti u radu novog udruzenja (poput poribljavanja ciprinidima, jezera slicnog Omladinskom iz Gorskog Kotara i po konfiguraciji i po mogucnosti za "ludacki" napredak pastrmki) ali od takvih ideja i gluposti vise ni pomena.
Jedini nacin za resavanje svih slicnih problema a i uopste, je da pametni zamene budale a to nekad bude mukotrpno, na momente nervirajuce pa i opasno (danasnja su vremena opasnija od devedesetih jer nikada ne znate gde se iza gluposti krije interes kriminala dok su onda pretezno u pitanju bile jajare i budale). Izvinjavam se na ovakvim kvalifikacijama ali su se uklapali u ove dve kategorije.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Bilo bi preopširno da sad tu pišem o stanju zajednice u Baranji, te upravnim odborima i predstavnicim u tom krugu, nažalost demokratski način ovdje više ne prolazi. Krug je zatvoren potpuno. Imaju vlast,imaju qvorum i nažalost mogućnost da to rade i dalje i dalje i dalje. Oni koji bi nešto mogli a to su članovi klubova - da preko novih predsjednika postave nove ljude u odbore, prepustili su se apatiji, tu i tamo neko promjeni klub pokoji put digne glas ali to je sve. Isti ljudi ostaju već godinama u tim odborima i 1-2 čovjeka koji su još "van igre" ne mogu ništa da postignu. Jedino što mi preostaje je rušenje potpunog sistema a to je Sizifov posao od kojega smo nakon nekoliko pokušaja odustali kada su nas izdali ljudi iz naših redova (petokolonaši koji su se pridružili lopovima)
Još samo ovako putem, blogova, foruma i sl mogu da upoznajem raju sa brljanjem i sranjima koje rade, to nije puno ali više ne mogu da šutim i gledam kako nam uništavaju vode i prirodu.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Sramota!
Legalni kriminal,ništa drugo!A gdje su somovi završili? Jesu ih pokopali?

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Navodno će biti somovi i tolstolobici biti "zamjenjeni" za šarane, ne vjerujem da ta firma s kojom trguju ima divljake, dakle opet će se javno kršiti gospodarska osnova koja inače brani poribljavanje voda alohtonim vrstama. Konzumni šarani, dakle goli, malo ljuskavi i vele ljuskavi nisu autohtone vrste, a ipak se njime poribljava umjesto divljim šaranom. I to opet u nekim odnosima 70:30 kako sam čuo, ne zna se ni na šta se to odnosi, jer izvađeno je oko 2500 kg tolstolobika, oko 800 kg soma (po papirima) a što će i koliko biti vraćeno neznam, ako bude kao redovna poribljavanja onda će se slabo ribe vratiti u tu vodu. Sve se to koristi za pranje novca i podjelu kajmaka među trenutno vodećima u zajednici.
Al ja opet samo serem i serem i serem i ništa od toga mog sranja  :(

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
paaaa do sad su vec pustili vodu, sto ce reci da je bio C&R....samo sa promenom oblika riba.....

Vrh Dno