Dan kada je Mixmaster ubio BEAD HEAD

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Danas je bead head dobio smrtonosni udarac na mom škripcu. Nema mu spasa, umreće kad-tad. Sa tim sjajnim i skupocenim glavicama za nimfe, nismo nikad ni bili srećni. Nekako su bile precenjene. Uvek se bolje otežanje postizalo olovnom žicom, ali neki misle da je sjajna glava nezamenjiva. I tome je došao kraj, uz pomoć nove, veoma jeftine i zgodne tehnike pravljenja sjajnih glavica na nimfama i sjajne, ofarbane žice.
Nema potrebe da trošim reči, slike će vam nedvosmisleno ukazati na novu tehniku porebravanja, otežavanja i "sjajno-oglavljivanja" nimfi.
Profi fotografi, Laki i Kuzma, su danas slikali ovo fly tying čudo i novitet. Molim ih da postave fotografije.

Nisam proveravao da li ovako nešto već postoji, ali iskreno se nadam da neće opet ispasti da neko odavno koristi ovu tehniku i fazon. Ja to ni posle dvadeset dve godine mušičarenja, pravljenja muva i izlistavanja kataloga muva nisam video. Dakle, bead head od žice. Bolji i jeftiniji od kuglica, a može biti u red, olive, copper, black, silver, gold...boji.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
JEDVA ČEKAM  :tbumb: :yeswink: SLIKE! SLIKE! SLIKE! ...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Pa i ja ih čekam. Evo Kuzma i Laki razvijaju film.  :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
DObro, Laki ima bolji aparat, ali i ovde se vidi smrtonosni udarac.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
16
  Cini mi se da sam gomilu takvih video u nekom katalogu :doh:, ili svojoj kutiji  :smoke: ili ce ih biti u mojoj kutiji :yeswink: :yeswink: :yeswink:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Kuzma je napisao(la):
  Cini mi se da sam gomilu takvih video u nekom katalogu :doh:, ili svojoj kutiji  :smoke: ili ce ih biti u mojoj kutiji :yeswink: :yeswink: :yeswink:
:D :D :D :D :D :D :D :D  :doh:

Ej, mi se zezamo, ali ja mislim da je ideja ozbiljna, mada moja...

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Mix neznam dali postoje ovakve musice al izgleda super i lovno a to je najbitnije.Nego jedno pitanje za tebe kako namotas tako debelu zicu oko udice a da ne iskrivis udicu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Drina je napisao(la):
Mix neznam dali postoje ovakve musice al izgleda super i lovno a to je najbitnije.Nego jedno pitanje za tebe kako namotas tako debelu zicu oko udice a da ne iskrivis udicu.

Ova žica je veoma meka i relativno lako se namotava oko udice. Lako se i seče i čvrsto se drži udice.

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
A od kog je materijala zica?
Deluje mi kao opasna fora jer je samim tim sto je otezanje i ojacanje je. Nema sanse da se unisti tako lako.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Jel su ti to one "ULTRA WIRE" žice što si pominjao pre nkei dan? Ako jesu mogao bih da se kladim da su to bojene bakarne žice ili žice sa jako velikim procentom bakra. Pošto se ponašaju kao i bakarne prilikom savijanja ;)

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Kad je tenika izrade u pitanju, zar nisu Killer Bug i Sawyer's Phaesant Tail radjeni tom tehnikom?
A da li je zica bakarna, ili od tungstena, to je vec druga stvar. Dakle, pitanje autorstva kao Damoklov mac koji opet neko sam sebi postavlja...
Inace, nimfe deluju solidno, mada je ocena bead head-a (da su skupe i iz drugih razloga neadekvatne) sa pocetka teme cista komercijala sa otiraca za noge (trgovackih putnika) i ne slazem se s njom, posebno kad je tungsten u pitanju i kad su potrebna velika i kombinovana otezanja. Ako je usteda primarna stvar...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
U prethodnom postu ima nešto istine, ali i u prepoznatljivom stilu autora teksta, primarni cilj je omalovažiti Mixmastera. Mali uvod, kroz površno poznavanje fly tying tehnike, stečeno putem Interneta i ovog sajta, a onda boc-boc-boc, kako ne bi ispalo da je ideja dobra ili moja. Pokušaj je dobar, ali nedovoljno...
Ovako oblikovana glava nimfe, "kakvu je PedjaBG već negde video i zasigurno ima u kutiji nekoliko komada  :hmmmm:", potpuno zamenjuje bead head. Bead head je značajan zbog kombinacije sjaja i otežanja. Međutim, ako namotamo olovnu žicu, ispod tela nimfe, nama više nije potreban bead head za otežavanje. Ostaje samo njegov sjaj, a morate priznati da i ovo što ja sada prikazujem ima jednak sjaj.
Žičana glava ima nekoliko osobina koje bead head nema:
1. oblik po trenutnoj želji
2. veličina po trenutnoj želji
3. veliki izbor boja
4. naknadno prepravljanje (čak i u toku ribolova)
5. istovremena uloga rebara
6. osiguravanje završnog čvora

...i to nije kraj. Tek je počelo doba žičanih glava. Moram priznati da je pokušaj PedjaBG da uporedi ove glave sa killerbugom i sličnim muvama pogrešan (čista ljubomora), jer se ovde insistira na glavi, a ne podlozi ili telu. Ovo nije tema o upotrebi žice u boji za druge stvari. Postoji i ta tema, koju sam otvorio pre nekoliko meseci.
Ova ideja je sada dostupna svakome na Internetu, čak i onima koji bi da je proglase svojom ili glupom. Ja znam samo jedno. U kutijama mnogih koji ovo čitaju će zablistati nove, žičane glave i potpuno zameniti bead head. Uvek ću osetiti ponos i prijatnost kada to vidim. Kome to mnogo smeta, ili neka "umre" ili neka se pomiri sa tim. Šta da radim kad sam grešan.  :)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Ajmo malo i o važnijim stvarima...

1. Kao prvo nimfe izgledaju vrlo dobro čak možda i odlično - jednostavne i bubolike, najradije lovim na slične.
2. Kao drugo nimalo mi se ne sviđa što viri kraj (završetak) žice, izgleda oštro i možda će da smeta tankom predvezu - treba ga svakako ugurati/skloniti negde u dabing ili prilikom poslednjeg namotaja preklopiti i prekriti samom žicom (i malo stegnuti nekim kleštima/pincetom)
3. Kao treće Bead Head (a naročito Tungsten Head koji je i mnogo teži) će sigurno ostati i cvetati i dalje, ovo je samo jedan alternativni način za otežavanje.

Svakako dobar i zanimljiv :tbumb:

P.S. Kada namotaš rep, telo i porebriš, verovatno namotaš žicu do okca udice, pa uradiš grudi i noge, pa onda završiš istom žicom? Ili grešim u redosledu?

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
1
Da bi prestala prepucavanja evo veoma lakog nacina da se dokaze ko je majstor:

http://www.german-fly-festival.de/Bindewettbewerb.html

http://www.skogmus.no/innhold/jf/MSO/MSO_engelsk/Innhold.html

Vrh Dno