Lekcija broj 1 iz mušičarske psihologije
Među svim ribolovcima, pa i mušičarima, postoji samo jedan razlog za zavist ili mržnju. Nas ne zanima kakva je nekome žena, auto ili novčanik. Ribolovca ne može ništa da pogodi kao uspeh ili boljitak kolege ili rivala (može biti i jedno i drugo) u ribolovu. Nikad nisam upoznao bilo kog sportistu, ribolovca, a ni mušičara, koji priželjkuje tuđ uspeh ispred svog. Svaki sportista želi da bude bolji ili najbolji. Sve što nije u skladu sa tim ciljem, najblaže ćemo nazvati neprijatnost, a najčešće je veoma bolno.
Kulturni smo i civilizovani ljudi, pa potiskujemo i prikrivamo tu prirodnu osobinu. Međutim, ako pokušamo da je potpuno zanemarimo, mušičarenje će prestati da bude sport, a mi ćemo ostati bez ikakvih ribolovačkih ambicija. Zato ja, posle 22 godine mušičarskog staža i poznanstva sa nekoliko stotina mušičara, znam da je uspeh ono što se u individualnim sportovima, poput našeg, nerado deli sa drugima.
Dobar ribolovac je kao dobar jebač. Njega će rivali (kolege) uvek oceniti kao lošeg čoveka, ali ne zato što je zaista tako, već samo zato što trti ono što oni ne umeju. Naravno, niko to neće priznati. Zato se ja ponosim ogromnim brojem minuseva i malo me začuđuje i brine to što imam i najveći broj pluseva, iako ne mislim da sam najbolji mušičar na svetu.
A o svom stilu pisanja i govora itekako treba voditi računa. Ja se baš trudim da se prilagodim ukusu onih koji poznaju ili žele da upoznaju mušičarenje, a nimalo ne marim za one koji ovde samo zalutaju. Ubeđen sam da bi, kada bi svi prihvatili ovakav stil, ovo bio, ne najbolji mušičarski forum bivše YU, već celog sveta.
Dobrodošao nazad, 100ko! Nema potrebe ni da se šlihtaš, ni da kritikuješ članove foruma. Čitaj i piši o Belom Timoku, štapovima, muvama i dobrim ulovima. Ja, na primer, volim o tome.
Počni da brineš o adekvatnom priboru i muvama, kao i da tempiraš najbolje vreme za "bekstvo" iz Beograda ka jugoistoku. Pošto još ne znaš da mušičariš, slušaj i čitaj što više od onih koji znaju ono što bi i ti želeo. Ako si ti Beli Timok Fun Club member, znaš li ko bi morao biti predsednik tog kluba? Potrudi se da budeš dobar prijatelj sa onima koji će ti zaista pomoći i uštedeti ogromno vreme i novac, samo zato što si simpatičan.