Bodorka (žutooka)

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
157
U principu, veličina je najbitnija. #18 pa manje, mada ponekad se može dobiti i na #16. Najuniverzalnije su sigurno Veštica, Red Tag, Griffti's Gnat... Naravno, podrazumeva se tanak predvez, maksimalne debljine 0.12.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
1
Hvala Jr  :tbumb: Probacu na #16 mozda mi podje za rukom da bocnem neku vecu  :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Mixmaster je napisao(la):
sebastian je napisao(la):
Največe crvenperke i bodorke koje sam ja ulovio mušičarskim štapom su na onu moju imitaciju crvića.

Da znaš da planiram baš takav mamac da upotrebim. A znaš li zašto? Volim da vidim nimfu i bodorku ili bilo koju drugu ribu kad je srkne. Bare na kojima mušičarim su izuzetno bistre i najveće zadovoljstvo mi predstavlja nimfarenje "na viđeno". Bela i žućkasta boja se najbolje vide iznad tamnog dna.

Upravo to je ono najlepše, lov na viđeno!

@CRNI, pored tih navedenih palmera mogu lepo poslužiti i mravci (16 - 19#) i male jednodnevke (npr. tzv. kreje). Naravno takav lov je smislen samo kada se bodorke pojavljuju/hrane na površini.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Momci, mrzelo me da pretražujem sajt u potrazi za adekvatnim naslovom, ali ovo ima veze sa mušičarenjem bodorke. Naime, do sada smo ove godine uglavnom lovili barske ribe nimfama. Flash News je to da to nećemo morati ubuduće da radimo, jer su se pojavile barske maslinaste jednodnevke i krupni prolećni midževi. Malopre sam svojim očima video ohrabrujuće klobuke i veliki broj ovih insekata na površini vode. Izgleda da su čekali kišu da se pojave.
BODORKE BUĆKAJU !!!!!! :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:
Cloeon.dipterum.jpg

800px_chironomus_plumosus01.jpg

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Crni,
stvari ti stoje ovako:
...vidis zadnju fotku koju je postavio Randja,to ti je odprilike prva musica koja se masovno roji u prolece,
samim tim ti je to i naj bolji izbor...trenutno neman nijednu  da ti pokazem kako izgleda namotana (sve su pokidane),ali u osnovi je bitno da joj je telo sto tanje i da je svetlo sive ili svetlo maslinaste boje,rep je obavezan zbog plovnosti,obzirom da su sitne motaj ih na 18.
Dobro bi bilo da odes kad duva slabiji vetar(obara ih na povrsinu vode),nadjes zavetrinu iza nekog sevara ili slicno(obzirom da ima talasa riba te teze vidi pa mozes blize da joj pridjes),zagazis i smiris se jedno 5 do 10 min  :smoke:...dalje znas i sam...
PS.
Kad potone probaj da je vodis kao mokru,ume da bude vrlo produktivno...

provereno 100%  :tbumb:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Terzo, ta sa druge slike jeste prva u sezoni i možete je zvati "midž". Ima puno veoma sličnih vrsta po našim barama, od veoma sitnih, dužine samo dva milimetra, do prilično krupnih, od po 1-2 cm. Već su se pojavili neki veoma krupni Chironomus-i, koji su veoma zanimljivi svim barskim ribama.

Z

Zakula

Guest
Generalno,sitni palmeri su mi se pokazali kao najbolje barske muve.U zavisnosti od toga shta se roji,ja menjam boju i velichinu palmera i nikada mi ne izostane uspeh...Posebno bih izdvojio muvu koja se zove Griffith's Gnat - jednu od najuniverzalnijih suvih muva koje sam ikada video_Ona lovi i kada nimalo (ni po boji,ni po generalnom izgledu) ne podseca na insekta koji se trenutno roji.Kao da postoji neka magija u njoj.U originalnoj verziji pravi se od paunovog pera za telo i grzzli hackle-a za nozice,a ja vam kazem da mozete da upotrebite bilo koji dabing crne boje i dobijete nishta manje lovnu mushicu.Ipak,preporuchujem crno ofarbanu dlaku sa zechije shape ili crni antron.Ako zelite da malo vishe izimitirate "hatch" insekata koji ne podsecaju na G.Gnat-a,onda promenite boju tela i nozica i prebrinuli ste brigu!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Danas sam opet lovio bodorke nimfama ( :() jer sunčano, a prohladno vreme, nije dobra kombinacija za POD (pond olive dun). Ništa za to, ovo je bilo odlično vreme za PON (pond olive nymph). Imam video snimke ovog čudnog barskog mušičarenja. Dok ih ne okačim na Youtube, pogledajte ovu sliku. Nisu babaroge, ali sve su preko 20 cm, što je više od prosečne pastrmke iz velike većine reka Srbije  :hammer:.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
pod uslovom da znam gde su bodorke i linjaci,ali ih ne mogu loviti na vidjeno, kako je najbolje prezentovati nimfu? zabacim potone...i sta onda? da je vucem pomalo?
koje nimfe su naj,ako nije tajna? valjaju li zecija uva na #16,18 sa zlatnom glavom kao i fazanov repic?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Dobre su nimfe koje is naveo. Nimfarenje bodorke nije univerzalna i jednolična tehnika i ne može se opisati na jedan način. Te ribe su ponekad raspoložene da napadaju nimfu u propadanju, nekad nimfu koja se povlači kroz vodu, nekad nimfu koju voze talasi uz pomoć indikatora, itd. Dakle, nema univerzalnog recepta, jer sve zavisi od raspoloženja bodorki. Moraćeš sam da dođeš do najubitačnije tehnike nimfarenja na određenoj vodi u određeno vreme. Jedini moj savet može biti da sam ja ovih dana nimfario uz pomoć Biostrike indikatora, imitacijom maslinaste nimfice Pond Olive, na samom dnu jedne izuzetno bistre bare. Puštao sam da mi povetarac vozi mamac kroz jato bodorki i gledao u plovčić.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Mali rastrt od danas. U početku sam ih vraćao, ali kada sam osetio da će ovo biti fenomenalan ulov, napunio sam čuvarku, u skladu sa propisima koji važe na vodi na kojoj sam lovio. Momci, dobro zapamtite ovu sliku i nemojte odmah da počinjete sa kenjažom da sam mesar. Na ovoj slici nema manje bodorke od 23 cm!
FFFEEEENNNOOOOMMMMEEEENNNAAALLLLNNNOOOO!!!!!!!! :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
main.php

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Nije mesarska slika, pogotovo što se ovakav ulov na našim baricama ostvari jednom u 10 godina. istina, ja bi ih sve vratio jer su verovatno prepune ikre. Ali to sam ja. Odličan ulov Mix! Žao mi je što sam propustio tvoj poziv od jutros. U ovakvim uslovima čak bih i ja imao šansu da upecam bar jednu, što bi me jako obradovalo. Šteta jedino što slika nije boljeg kvaliteta...

Vrh Dno