Važnost nijanse boje kod veštačkih mušica

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.144
Pošto sam tek neko vrijeme na forumu htio bi da otvorim diskusiju o važnosti nijanse boje kod mušica.
Kao prvo lovim pretežno na Neretvi 90%. Ovdje je kako je negdje već i spomenuto izbor odnosno nijansa boje vunice, konca, dabinga za izradu mušica, prema mišljenju većine ribolovaca koji love na Neretvi od Mostara do Metkovića mekousnu pastrvu najbitnija stvar.
Ja sam i sam što se ovoga tiče imao zapanjujuća iskustva npr. na "spravi" od 7 mušica iste boje a sasvim malo različitih nijansi te boje, mekousna pastrva će nepogešivo odabrati i u 90% slučajeva ponovno uzeti istu muhu bez obzira koja po redu je svezana.
Unaprijed molim da me ne osuđujete puno zbog lajnera jer to je u 99% slučajeva način lova meke nizvodno od Mostara a i zakonski je dozvoljen. Ja ribu ako je ispod 500g ne nosim doma.
Molim neka mišljenja u svezi važnosti pogađanja baš oređene nijanse boje kod imitacija.

Max

Junior member
Učlanjen(a)
17.01.2009.
Broj reagovanja
0
silvio je napisao(la):
Pošto sam tek neko vrijeme na forumu htio bi da otvorim diskusiju o važnosti nijanse boje kod mušica.
Kao prvo lovim pretežno na Neretvi 90%. Ovdje je kako je negdje već i spomenuto izbor odnosno nijansa boje vunice, konca, dabinga za izradu mušica, prema mišljenju većine ribolovaca koji love na Neretvi od Mostara do Metkovića mekousnu pastrvu najbitnija stvar.
Ja sam i sam što se ovoga tiče imao zapanjujuća iskustva npr. na "spravi" od 7 mušica iste boje a sasvim malo različitih nijansi te boje, mekousna pastrva će nepogešivo odabrati i u 90% slučajeva ponovno uzeti istu muhu bez obzira koja po redu je svezana.
Unaprijed molim da me ne osuđujete puno zbog lajnera jer to je u 99% slučajeva način lova meke nizvodno od Mostara a i zakonski je dozvoljen. Ja ribu ako je ispod 500g ne nosim doma.
Molim neka mišljenja u svezi važnosti pogađanja baš oređene nijanse boje kod imitacija.

7 muha ? , pa to je već parangal  :D zar su parangali dozovoljeni u riječnom ribolovu ? Ili ti lajner kako ga zoveš, nisam baš siguran u to, a da to nije onako malo zaobilaženje zakona.
A za boje muhe, pa sigurno igra ulogu, pogotovo ako je voda bistra, inače ne bi radili u drugim bojama nego samo jedna pa udri brigu na veselje.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
mekousno pastrmku nisam nikada ni pipnuo ni video uživo pa nemam ni malo pojma o njenim prehrambenim navikama. Verovatno postoji neka važnost. Ako iz tvog iskustva gledano uzima uvek istu muvu, pored mnogih muva koje su na sistemu, znači da ta muva ima neki poseban kolorit ili + i oblik kakav je vrlo privlačan mekousnoj pajki. No, ja bi te molio da pokažeš slike tih muva koje su tako dobro lovne za mekoustnu pajku. Baš me zanima kako izgledaju te muve.
----------
Malo sam se potsetio o mekousnoj pastrmci (na temi: "Mekousna pastrmka") i dobio ideje. Nas forumski kolega nb.geronimo je dao odlicnu ideju govorivsi o bojama (ljubicasta, zuta, zelena, crna i svetlo plava). Nesto smo govorili o tim nijansama i ideji da se urade NCS-i sa tungstenom umesto oprsja u tim bojama. Mozda i ja uradim jedan serijal takvih muva cisto iz znatizelje.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.144
Ovo su te babaroge koje planiram bacati 1.4.2009 :D od kojih svaka boja ima svoje lokalno ime i sve su provjerene.
Znači zlatna udica br. 12
Zlatna ili srebrena ili bakrena rebra
Nogice mladi lugasti ili braon pjevac može i kokoš ili čak može da se kaoko to većina ovdje i radi bez nogica
Rep isto kao i nogice za padavca stavljamo isperke divljeg patka
i to je to...
Slika nije nešto ali liš je i aparat nadam se da ću nešto uspjeti poraditi na tome :blush:

Prilozi

• Muhe 001.jpg
    Muhe 001.jpg
    26,4 KB · Pregleda: 802

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.144
Nije Max legendo tako ti je kod nas DOZVOLJENO a i rijeka je na ovom djelu gdje ja lovim takve konfiguracije brzina protoka užasno velika a rijeka široka te na mjestima gdje leže prave meke i duboka od 2-5m i kako bi se ti spustio do dna s nekom imitacijo npr.Gamarusa u tim uvjetima do dna? Da ti je muha teška nekih
25-30g možda bi i uspio ali kako bi na takvoj rijeci izvukao meku od npr. 1kg što i nije neka rijetkost s mušičarskim štapom i čekrkom. Šansa -0

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
zanimljive muhe, dopada mi se ta jednostavnost.  :tbumb:

Vrh Dno