Orange Spinner - Uz Majsku i Crvendaca!!

Z

Zakula

Guest
Sredinom maja pobratim Mixy i ja smo imali fenomenalan dan na reviru MoravicaII...Akcije i akcije...Celog dana smo pecali na razne nimfe,mokre muve,itd...Ali onda je doshao sumrak!Ohohoh pegave zverke pochele da buckaju,ali,ALI,da Mix-u nije sluchajno ispala kutijica iz ruke,i da mu se nisu prosule muve srecom na obalu pored Moravice 100% ne bih pisao sada ove redove.Skupljamo zajedno one muve i trpamo ih u kutijicu (nazalost Randjinu),kad vidoh ja kako on suptilno baci neku muvu iz ledja.Odmah sam pogledao koje je to govance,kad ono Orange spinner!!Skupismo one muve i  ajd' da pecamo...Ja ga pitam,Randjo,Orange spinnera stavljash na predvez,a on u stilu starog okorelog ribara mi odgovara:"Na ovo ce chika da ih trti"!!Kasnije se ispostavilo da kao i uvek,nije pogreshio!!Iskreno,ja nisam mnogo obratio paznju na to dok nisam pocheo da gledam kako stari alas Mix-y kove krupne pastrmke,a mog Red spinner - a "prskaju" pastrmchice od 150 gr.A onda lampica iznad glave,blink!!!Stavi neshto narandzasto,tupane!!Nasho sam i ja nekog O.Spinnera,okachio ga na pr'dvez i pogodite shta je bilo...??Prema tome,napravite Orange Spinnera i pecajte njime uvek kada vam pastrmka sa Moravice odbija "uobichajenog" crvendaca ili majsku...Naravno,pozadina njegovog uspeha ne lezi u atraktor imitaciji,vec je Orange Spinner insekt koga josh nismo identifikovali,a javlja se uporedo sa dotichnim majskama i crvendacima na Temskoj i Moravici ...E,sada mogu da vam pokazem meine imitaciju.

Zakoola Orange Spinner

rep - svetlo braon petao
telo - crveni konac,preko zuti larva lace materijal i dobijemo naradzasto telo!
krila - beli polipropilen
noge - isto kao i za rep
grudi - sivo brao dubb

Prilozi

• Zakoola Orange Spiner.jpg
    Zakoola Orange Spiner.jpg
    32,3 KB · Pregleda: 205

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Veličina je bitna, veličina udice. Dodaj....obavezno!
Inače orange spinner je bitna muva, da li je a must have, je pitanje, ja je imam i preporučujem da je imate u kutiji! Možete doći u sličnu situaciju kao Zakula...selektivna pastrmka ume da proradi bas na njega. Meni se to dogodilo samo jednom na Visočici, selektiva pastrmka je odbijala red sippnera koga je kupila tih dana i da nisam imao orange koga sam bezveze vezao prošlog dana i koga sam tada stavio iz očajanja, ništa ne bih napravio! 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Mr. Zakula, odlicna ti je ova tema. Inace vec neko vreme planiram, a mozda i danas, nabaviti naranđasti biots. To bi bilo savršeno za takvu jednodnevku. Daj neku sliku ako može!  ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ovo je neka Heptageniidae, stone clinger, ali ne bih da lupnem vrstu, jer još uvek nisam dovoljno kopao po literaturi. U svim planinskim rekama Istočne Srbije ima je baš mnogo, još od aprila. Spinneri se pojavljuju predveče i u rojevima poskakuju nad brzacima.
Teško je tačno odrediti vrstu, ali sam skoro siguran da je iz roda Heptagenia.
Žakula je napravio dobru imitaciju. Moji Orange Spinneri se razlikuju samo u jednom detalju. I grudi su im narandžaste.
Dužina ovog insekta je oko 1 cm, bez ovog ogromnog repa. Imitaciju treba praviti na udicama broj 12 ili 14. Ja koristim spinera, ali bi i spent raširenih krila bio dobar mamac.
Ovu sliku nije bilo lako napraviti, jer se insekt pojavljuje predveče i dobar je letač. Samo www.musicarenje.org zaslužuje ovakvu ekskluzivu. Morao sam da otvorim svoj hidroentomološki trezor fotografija za ovakve prijatelje i znatiželjnike.

Prilozi

• Orange Heptageniidae Spinner from Eastern Serbia.jpg
    Orange Heptageniidae Spinner from Eastern Serbia.jpg
    6,2 KB · Pregleda: 190
  • Orange Heptageniidae Spinner from Eastern Serbia.jpg
    Orange Heptageniidae Spinner from Eastern Serbia.jpg
    6,2 KB · Pregleda: 172
Vrh Dno